Innan tystnaden, Stjernsfors bruk och samhälle 1800-1900
Författaren skriver i sitt förord att "i början var Stjernsfors ett av många värmländska järnbruk. Fattigt och sotigt, med barnarbete, låg medellivslängd, trångboddhet, hög barnadödlighet och ett svårt spritmissbruk."
Men "ur detta bildades ett av den tidens högteknologiska företag, som exporterade sina produkter över hela världen, men i slutet av seklet drabbades av bruksdöden."
Bokens titel varav det framgår att författaren begränsat sin beskrivning av bruksorten till 1800-talet får därigenom sin förklaring, fast egentligen är den rätt så missvisande. Boken omfattar så ofantligt mycket mer än detta. Vi får berättat om bildandet av Uddeholmsbolaget, en rafflande historia , som i vanlig ordning gick ut över de fattiga i samhället.
Den svarta piskan: Viktigare än det är den utomordentligt breda beskrivning Bengt Stjernlöf, barnfödd f.ö. i Stjernsfors, ger av de sociala förhållandena vid bruken, framför allt de Uddeholmsägda, med skuldsättning och så småningom vräkning (skildrat med ackuratess av bl. a. Valter Berg i boken Den svarta piskan) en följd av oförändrad lön men ökande spannmålspriser. Vi får veta om värmlänningarnas matvanor - havre i varierande former, råg i viss utsträckning, från början av 1800-talet allt mer potatis, sill och lite fläsk samt mjölkprodukter (en ko gav ungefär 2 l. mjölk sommartid - vintertid förmodligen intet) havremjöl och diverse naturprodukter som halm, bark och mossa (förbrukningen av brännvin var ofantligt stor men under 1800 - talet blev även konsumtionen av tobak betydande - 66% av inköpen i bolagets affär gällde ett visst år just tobak och sprit!). Boskapen hade det inte bättre men i mitten av 1800-talet fick Värmland sina första veterinärer.
Nödlidande: Sjukdomstillståndet var förfärligt. Förste provinsialläkaren kom till 1773 med placering i filipstad. Bolaget kramade musten ur sina arbetare men svarade samtidigt för en betydande social verksamhet som innebar en viss trygghet för de utslagna. Även om bostadsförhållandena får vi reda på mycket. Tolv personer kunde tvingas bo, äta och sova i ett rum. Sålunda beskrevs förhållandena av en predikant Hagström: "Luft blir så tjock så när röttera titt öpp genom höla ock feck känne på lukta så vänne de". Beskrivningen av levandsvillkoren för vanliga människor är, kort sagt, en mycket givande läsning, som jag knappt vet mig ha funnit i någon annan värmlandsbok.
Väckelse och industrialisering: Skolan, väckelsen, sockenbiblioteket och lanthandeln är andra områden som författaren kommer in på för att ge en så fullständig bild som möjligt av den värmländska landsbygden för ett och annat århundrade sedan. Om just väckelsen skriver Stjernlöf att den kom mycket tidigt till Stjernsfors och där "fick en styrka och varaktighet som kom att påverka bygd och befolkning i generationer framåt." Förmodligen bygger han här på Elis Malmeströms mäktiga avhandling från 1943.Ungefär lika stor del av boken ägnas mer direkt åt den industriella verksamheten i framför allt stjernsfors, där det under 1800-talet tillverkades stångjärn, lancashiresmide och manufakturvaror. Där byggdes också tegelbruk och sågverk och sedan urminnes tider fanns där en kvarn. 1889 grundades en massafabrik och samtidigt installerades en vattenturbin för elframställning.
Avvecklingens tid: 1873 fattade emellertid bolaget ett principbeslut om en koncentrerings av verksamheterna till Hagforsen och Stjernsfors berövades under 1800-talets sista decennier sina industrier, till slut 1917flyttades också massaindustrin - ned till Skoghall, som det nu skulle satsas på. Den här delen av boken är nog mer för den specialintresserade och man känner igen en del från Sven Hugos bok om Borgviks bruk, kanske med den skillnaden att denne är mer inriktad på det rent tekniska.
Summa summarum, ett storverk i flera avseenden, ett imponerande verk byggt på grundlig källforksning men också omfattande läsning i redan befintlig litteratur (som framgår av litteraturförteckningen). Ett viktigt bidrag till värmlandslitteraturen, särskilt den om bruken i allmänhet och Uddeholmsbolaget i synnerhet. En givande, kanske inte i tillräcklig utsträckning nyttjad källa har provinsialläkarnas och veterinärernas verksamhetsberättelser utgjort. Mycken personhistoria bjuder boken också på och naturligtvis har den ett personregister. En tung bok som det känns lätt att bläddra i tack vare en gedigen formgivning. Själva Stjernsfors by försvinner på något vis i denna breda skildring av en värmländsk bruksepok, men Stjernsfors är redan en omskriven ort. Framför allt tänker jag på J.V. Palmqvists Det gamla bruket och Ulf Hedenäs' Kvarn i bruk men också Nathan Hedin, som härstammade därifrån, har skrivit en hel del om bygden.
BENGT ÅKERBLOM, Wermlandiana
|